Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020


Οι «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» αποχαιρετούν το σπουδαίο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζο


Ο  Μανώλης Γλέζος, μάχιμος μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, πολιτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Ήταν ακόμη στα μαθητικά θρανία όταν οργάνωσε την πρώτη του αντιφασιστική ομάδα το 1939 για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και την αποτίναξη της δικτατορίας του Μεταξά. Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος του 1940 ζήτησε να καταταγεί εθελοντής, αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν του επετράπη.

Στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ. Τη νύχτα της   30ης Μαΐου κατέβασε τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη μαζί με τον Απόστολο Σάντα προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό και γράφτηκε στην Ιστορία  ως  ο «πρώτος Παρτιζάνος της Ευρώπης».  Για την πράξη του αυτή καταδικάστηκε από τους κατακτητές ερήμην σε θάνατο. Συνολικά, ο Μανώλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από το μετεμφυλιακό κράτος και τη Χούντα, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο. Παρέμεινε κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια.
Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Εξελέγη βουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής και ευρωβουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).
Ο Μανώλης Γλέζος επισκέφτηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λαμίας τον Μάιο 2014 και συντάχθηκε με το χρόνιο  αίτημα των Αντιστασιακών Οργανώσεων  και του δημοκρατικού κόσμου της πόλης μας για τη    λειτουργία ενός σύγχρονου Μουσείου  ανοιχτού στους πολίτες και ιδιαίτερα στις επισκέψεις μαθητών. Δώρισε βιβλία του στη βιβλιοθήκη του Μουσείου και τόνισε το μορφωτικό και εκπαιδευτικό της ρόλο.



Η αγωνιστική του δράση και η προσφορά του Μανώλη Γλέζου στην εμπέδωση της δημοκρατίας, της  ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς και για τις επόμενες γενιές.
Καλό ταξίδι, συναγωνιστή.

                                                                                                              το Δ.Σ


«Τη νύχτα που κατέβηκε η Σβάστικα». Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις Γλέζου και Σάντα https://www.youtube.com/watch?v=_bzM4NFV9Q8


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου