«Η Γυναίκα στην Αντίσταση 1940-1944»
Μνήμες απο την ιστορία του τόπου μας και του γυναικείου κινήματος
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της Αντίστασης, παρουσιάσαμε χθες Κυριακή, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων.
Μια ακόμη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Σωματείο μας «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» με το Δήμο Λαμιέων, τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Φθιώτιδας, τον Εξωραϊστικό – Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Λαμίας και τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων
Μια εκδήλωση για να αποδοθεί φόρος τιμής, στις "Λαμιώτισσες της Αντίστασης" για εκείνες που αγωνίστηκαν για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, που με τη στάση ζωής και την αυτοθυσία τους έγραψαν μια ηρωική σελίδα στην ιστορία του τόπου μας και του γυναικείου κινήματος.
Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες για Λαμιώτισσες αγωνίστριες, αρχειακό υλικό και λογοτεχνικά κείμενα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πολύπλευρη και σημαντική δράση της Ελληνίδας Γυναίκας που στάθηκε ισότιμα δίπλα στον άνδρα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στο φασιστικό μέτωπο, οραματίστηκε έναν καλύτερο κόσμο με ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη και δεν δίστασε μπροστά στις δυσκολίες και τις διώξεις, δίνοντας ακόμα και τη ζωή της για την Ελευθερία και τα ιδανικά της .
Η φιλόλογος και ιστορικός Ευμορφία Ψιμογιάννου, μέσα από τη συγκλονιστική ομιλία της «Η γυναίκα στην Εθνική Αντίσταση», μας «γνώρισε» τις γυναίκες εκείνες που αγωνίστηκαν για την Αντίσταση, η κάθε μία από το δικό της μετερίζι, προσφέροντας στον αγώνα και στην πατρίδα τους πολλές φορές ακόμα και τις ίδιες τις ζωές τους. Σπουδαίες φυσιογνωμίες από την περιοχή μας, Λαμιώτισσες που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Αντιστασιακή τους δράση,γυναίκες που έδρασαν στην περιοχή αλλά και γυναίκες από άλλες περιοχές που η αντιστασιακή τους δράση έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα και όλοι ξέρουμε τα ονόματά τους, όπως η Λέλα Καραγιάννη και η Ηρώ Κωνσταντοπούλου.
Είδαμε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με αποσπάσματα μαρτυριών των μελών του Εξωραϊστικού –Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λαμίας, Φωτεινής Αδάμ, Γεωργίας Λάζου, Νίνης Οικονόμου και Μαρίας Πολυμεροπούλου σχετικά με τις Λαμιώτισες που συμμετείχαν στην αντίσταση, ενώ αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων διάβασαν η Ξανθή Κουτσογιάννη και ο Κώστας Τσιαλαφούτας, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.
Η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – ΓΑΚ Φθιώτιδας, Σοφία Βακιρτζηδέλη, είπε χαρακτηριστικά πως πρόκειται να μιλήσει για αυτό που πολλοί αποκαλούν «το αδύναμο φύλο» και μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια που μας παρουσίασε κατέδειξε πόσο δυνατό και ισχυρό είναι το γυναικείο φύλο όπου οι συνθήκες το απαιτούν.
Το σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας ερμήνευσε γνωστά τραγούδια για τις ηρωικές στιγμές της ελληνικής Αντίστασης μέσα σε κλίμα συγκίνησης
Συμμετείχαν οι μουσικοί Θεόδωρος Παπαδογιάννης (ακορντεόν), Γεώργιος Μελεμενής (κιθάρα), Κωνσταντίνος Αναστασίου (πιάνο) και στο τραγούδι οι: Ιωάννα Κωστοπούλου, Ηλίας Μαυρίκας, Απόστολος Ζωγράφος, Φώτης Παπανικολάου και Λεωνίδας Κωστόπουλος.
Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», Βασιλική Λάζου.
Π.Φ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου