Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

                                     74η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Υπάτης.


Εκδηλώσεις Μνήμης για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 17 Ιουνίου 1944, διοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες».
Το Σωματείο μας εκπροσωπήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ Κωνσταντίνα Τσούμα, Γιώργο Σταυρόπουλο, και τον Αντιπρόεδρο Λεωνίδα Κωτσόπουλος, ο οποίος κατέθεσε και το στεφάνι εκ μέρους του Σωματείου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Υπάτης και την επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε στο Ηρώο, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης απεύθυνε χαιρετισμό και ακολούθησε η κεντρική ομιλία της ημέρας από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υπαταίων και Φίλων Υπάτης Αθανάσιο Αδάμο και η κατάθεση στεφάνων.
Ιστορική αναδρομή.
Η Υπάτη στην διάρκεια της Γερμανοιταλικής κατοχής (1941-1944) έπαθε πολλά δεινά οφειλόμενα κυρίως στην στρατηγική της θέση αλλά και στην απουσία κατοχικού διοικητηρίου στην πόλη.Αυτοί οι δύο παράγοντες ευνοούσαν τους αντιστεκόμενους μαχητές των βουνών αλλά δυστυχώς γιά τους Υπατείς προέκυψαν εκτελέσεις, σκοτωμοί, πυρπολήσεις και κυρίως απώλειες ανθρώπων.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1942, δέκα Υπαταίοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, στα ερείπια της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ως αντίποινα για την ανατίναξή της. Στις 5 Δεκεμβρίου 1942 άλλοι έξι Υπαταίοι εκτελέστηκαν στα Καστέλλια Φωκίδας από τους Ιταλούς.
Στις 17 Ιουνίου 1944 ήταν το χειρότερο χτύπημα με 28 νεκρούς μόνο μέσα στην Υπάτη.Από τις περιγραφές που «ενδόξως» έχουν διασωθεί,αντιλαμβάνεται κάποιος ότι υπήρξε ένα σκηνικό κόλασης και φρίκης.Σπίτια καμμένα με νέας για την εποχή τεχνολογίας υλικό που έφερνε ταχύτατα την καταστροφή και ανατινάξεις εκκλησιών ένωσαν το παζλ μιάς σύγχρονης θηριωδίας στην έρμη Υπάτη.Ο πολιτισμός των Ευρωπαίων για άλλη μία φορά είχε ντροπιαστεί και η τύφλωση και μισαλλοδοξία του πολέμου είχε θριαμβεύσει.
Οι δυνάμεις κατοχής των Γερμανών, για να εκδικηθούν την Υπάτη, που ήταν ορμητήριο των ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ., πυρπολούν, λεηλατούν και εκτελούν αμάχους και πατριώτες. Θλιβερός απολογισμός 28 νεκροί και 30 τραυματίες. Καταστρέφονται 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά.
Για το λόγο αυτό η Υπάτη έχει ανακηρυχθεί Μαρτυρική Πόλη.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου