Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018


Σωματείο με σκοπούς μη κερδοσκοπικούς με την επωνυμία
 ΜΟΥΣΕΙΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΕΛΙΗΣ 1940-1950 (Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950)                               και έδρα την Λαμία.

Οι σκοποί του «Μ.Ι.Α.Ρ. 1940-1950» είναι:


(α) Η συγκέντρωση και καταγραφή των υπαρχόντων ατομικών, οικογενειακών και συλλογικών αρχείων της περιοχής Ρούμελης (δηλαδή των νομών Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Ευβοίας) που αφορούν την περίοδο 1940-1950 και ιδιαίτερα την Εθνική Αντίσταση.
(β) Η συνεχής προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων που βρίσκονται σε όλους τους νομούς της περιοχής, σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, για την προώθηση των σκοπών και επιδιώξεων του «Μ.Ι.Α.Ρ. 19401950», ιδιαίτερα όσον αφορά την εκλαίκευση της ιστορίας του μεγάλου εθνικού αγώνα της Αντίστασης.
(γ) Η επιστημονική αρχειακή κατάταξη των αρχειακών υλικών. Η λήψη άμεσων μέτρων συντήρησης του πρωτότυπου αρχειακού υλικού και η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών προστασίας του από τη φθορά, η αναπαραγωγή των υλικών, για την εξασφάλιση εφεδρικής διάσωσής τους.
(δ) Η συστηματική προσπάθεια να παρθούν από τους φορείς και τις πηγές της περιόδου Ι 940-1950 γραπτές ή μαγνητοφωνημένες αφηγήσεις για τα γεγονότα τα οποία έζησαν, φωτογραφικά υλικά και διάφορα κειμήλια των αγώνων.
(ε) Η εξασφάλιση κατάλληλων χώρων για να στεγαστεί το Μουσείο και τα αρχειακό υλικό, αίθουσα για οπτικοακουστικές παρουσιάσεις των υλικών, αίθουσα διασκέψεων και συνεδρίων και σύγχρονου τεχνολογικού μηχανισμού για τους σκοπούς αυτούς.
(στ) Η αξιοποίηση των υλικών που θα συγκεντρώνονται και θα κατατάσσονται, για μελέτες και δημοσιεύσεις, για εκλαίκευση των αγωνιστικών μηνυμάτων της περιόδου 1940-1950. Η συνεργασία με επιστημονικά ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα.



(ζ) Η στενή συνεργασία με τους επιστήμονες ιστορικούς για την αντικειμενική έρευνα των γεγονότων της περιόδου 1940-1950, μακριά από μονομερείς και κομματικές σκοπιμότητες.
Σε συνεργασία με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και το Δήμο Λαμιέων προχωρήσαμε στην ίδρυση και λειτουργία στη Λαμία του «Μουσείου Εθνικής Αντίστασης 1940-44», που σήμερα στεγάζεται στον χώρο του Δημαρχείου. 












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου