Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 1945 το 322ο τμήμα πεζικού της 60ης στρατιάς του Κόκκινου Στρατού με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Πάβελ Κουρότσκιν απελευθέρωσε τα στρατόπεδα του Άουσβιτς - Μπιρκενάου. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες βρέθηκαν μπροστά σε εικόνες ανεπανάληπτης φρίκης. Περίπου 7.000 εξαθλιωμένοι κρατούμενοι, ανάμεσά τους 611 παιδιά, σε ακραίες συνθήκες αποστέρησης και πείνας, καθημαγμένοι από σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, ακόμα και από ιατρικά πειράματα.
Το Ολοκαύτωμα (ή Σοά) του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης συνιστά την εμβληματικότερη μορφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας. Συνολικά 6 εκατομμύρια εξοντώθηκαν με «επιστημονικό τρόπο» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Τα 1,3 στο Άουσβιτς. Βρήκαν τον θάνατο σε θαλάμους αερίων, απαγχονίστηκαν, πυροβολήθηκαν, έγιναν πειραματόζωα. Χιλιάδες πέθαναν από την κακοποίηση, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία Εβραίοι αλλά και ομάδες που κρίθηκαν «ανεπιθύμητες» ή «φυλετικά κατώτερες», όπως 200.000 Ρομά, ομοφυλόφιλοι και πολιτικά διαφωνούντες. Ανάμεσά τους πάνω από 70.000 Έλληνες, το 87% της εβραϊκής κοινότητας της χώρας.
Επρόκειτο για μια διαδικασία με βαθιές ιστορικές ρίζες, στηριγμένη ιδεολογικά στον αντισημιτισμό, σε θρησκευτικές προκαταλήψεις και διαχρονικά στερεότυπα. Κατά τον ιστορικό Έντζο Τραβέρσο: «Η γκιλοτίνα, το σφαγείο, το φορντικό εργοστάσιο, η ορθολογική διοίκηση, όπως και ο ρατσισμός, ο ευγονισμός, οι αποικιακές σφαγές και το μακελειό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησαν τις τεχνικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές της προϋποθέσεις, οικοδομώντας το ανθρωπολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε εφικτό το Άουσβιτς». Από την υπαγωγή των Εβραίων σε κατάσταση ανθρώπου χωρίς δικαιώματα με τους ρατσιστικούς νόμους της Νυρεμβέργης έως την δουλική εργασία και την «τελική λύση» η βιομηχανία εξόντωσης και παραγωγής πτωμάτων εκτελέστηκε μεθοδικά από τους Ναζί. Αρωγοί η πολιτική γραφειοκρατία, η γερμανική πολεμική μηχανή, αλλά και η συνενοχή, η συναίνεση ή η αδιαφορία προσώπων καθημερινών και συνηθισμένων, γεγονός που κάνει τα τερατώδη εγκλήματα του ναζισμού ακόμη πιο φρικαλέα και απόκοσμα, όπως παρατηρεί η φιλόσοφος Χάνα Άρεντ. Αλλά και ανθρώπων που επωφελήθηκαν από τη λεία των περιουσιών των Εβραίων συμπολιτών τους.

Το «εργαστήρι» σύνθεσης όλων των παραπάνω στοιχείων στήθηκε στη ναζιστική Γερμανία. Εκεί βρήκε εφαρμογή ο ολοκληρωτισμός και η ναζιστική κοσμοθεωρία. Μόνο οι Ναζί μπορούσαν να εκτελέσουν τέτοιο αποτρόπαιο έργο. Για αυτό θα έχουν πάντα απέναντί τους την ανθρωπότητα όσα προσωπεία και αν φορέσουν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΛΑΖΟΥ

Επέζησε από τα κολαστήρια του Άουσβιτς και συγκλονίζει με τις μαρτυρίες της 


https://www.youtube.com/watch?v=c5kxfS27A8o&fbclid=IwAR3dWigQA8NYC3JhQdQ3UMP9txlYoazBmyU4tPmNuOPE2gm9q2dNarUvC54


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου